Vi behöver ett nytt ekonomiskt tänkande 

Vi måste idag hitta ett nytt ekonomiskt system där människor inte är brickor i företagens vinster. En lågkonjunktur och tio tusentals blir utan jobb för att företagen skall göra fortsatta vinster. Företagen måste tvingas att ha fonder där man avsätter till löner under goda tider för att behålla människor i anställning under dåliga tider. Kommunismen var ingen bra idé, men det är inte kapitalismen heller.

Låt mig ta ett exempel. Ingvar Kamprads personliga förmögenhet skulle hålla 26 000 människor med en månadslön på 25 000:- i 45 år, eller betala samma månadslön åt 1 170 000 arbetslösa i ett år. Visst skall företagens grundare och ägare tillåtas tjäna pengar, men vi måste hitta en balans där vanliga människor inte blir brickor i deras förmåga och förmån att tjäna pengar. Utan människor tjänar de inga pengar.

De lönar sig bättre att köra bil i stadiga 70 kilometer i timmen på en färd mellan Göteborg och Stockholm än det gör att köra så fort bilen förmår i en timme för att sedan stanna en timme och fortsätta så tills man kommer fram. Genomsnittshastigheten blir den samma, tiden den samma, men han som körde 70 km/tim har kört betydligt billigare och slitit betydligt mindre på bilen. Vi behöver alltså en helt ny framförhållning i ekonomin där ekonomin blir för människor och där människor inte blir ekonomins största fiende i dåliga tider och dess största tillgång i goda.


Göran Grauers


Stora Forsa


Kommentarer
Postat av: eva

Precis!

2010-08-26 @ 01:21:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback