Biobränslen orsakar svältkatastrof av bibliska proportioner

Det är ingen tvekan om att Al Gores film om klimathotet ger en skrämmande bild om vår framtid. Den vann en Oskar och Al Gore fick Nobels fredspris, men frågan är om vi trots allt inte drog allt för höga växlar av hans budskap. Att jorden har varit varm många gånger tidigare och att Arktis också varit isfritt med förmodligen stora problem för isbjörnarna även då, råder det ingen tvekan om. Men vi människor tycks ha drabbats av någon sorts panik där vi inte ser konsekvenserna av vårt handlande. Vi har bara ett mål i sikte, att få ner utsläppen av koldioxid i bilar för att stoppa växthuseffekten. Biobränslen sågs som den stora räddningen, men nu är frågan om framställningen av etanol inte skapat ett ännu större gissel för oss människor. Redan idag saknar 1/3 av jordens befolkning mat för dagen och då beslutar vi att börja framställa bränsle till våra bilar av mat.
Matpriserna skjuter redan i höjden eftersom det blir mer lönsamt att sälja skörden till bränsleframställning än till mat.
Mark friställs för nya odlingar, vilket gör att koldioxidutsläppen ökar från marken. Det går också åt väldiga mängder energi att framställa etanol och den energin tar vi i stor utsträckning från fossila kraftverk, vilket ökar koldioxidutsläppen där också. Frågan blir alltså vilka förtjänsterna blir med Etanol i våra bilar och frågan, som jag ser det, så riskerar etanolframställningen att skapa en svältkatastrof av bibliska proportioner, för att vi i västvärlden skall få känna oss miljömedvetna och att vi drar våra strån till stacken kan alltså få till följd att människor i hundramiljontal svälter ihjäl i andra delar av världen. Framställningen av biobränslen måste upphöra omedelbart, tills vi är helt på det klara med vilka följder det kan få.
En ökad köttkonsumtion i framför allt Kina inkräktar också på basmaten, som går till kor istället för människor. Om Kina ökar sin köttkonsumtion med 10 kilo per person och år innebär det ca 30 miljoner fler kor som behöver över 60 miljoner hektar mark för att födas upp.

Göran Grauers

Stora Forsa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback