Narkotikan, Ytterligare ett hot mot mänskligheten.

  

Expressen har i flera artiklar på ledarsidan förespråkat en liberalare syn på narkotikan och av någon märklig anledning verkar vi i Sverige ha en syn på narkotikan där man antingen är för eller emot. Det är inte frågan om vare sig för eller emot, narkotikan är ett lika stort hot mot mänskligheten som klimathotet och skall vi debattera ämnet bör vi förstå vad det är vi debatterar. Narkotikaindustrin omsätter årligen hissnande 2 800 miljarder kronor och är med det en av världens största industrier. 1992 uppskattade Bundesnachrinstdienst tyska motsvarigheten till SÄPO att narkotikaindustrin investerade 700 miljarder kronor i banker, finansinstitut, media och flygbolag i Västeuropa allena. Narkotikapengarna ligger alltså inte under någon narkotikabarons madrass och samlar damm, utan pengarna är alltså aktiva och skapar inflytande och makt i otrolig hastighet. Narkotikaindustrin finns alltså representerad i våra finaste finrum och sitter i styrelser i banker och finansinstitut världen över och finns representerad i regeringar och försvarsmakter. Narkotikaindustrin är förövrigt nära filerad med den lite ljusskyggare delen av vapenindustrin och finansierar krig och oroligheter världen över.

Det enklaste ter sig naturligtvis i detta läge att säga att vi förbjuder narkotikan, men det har ju visat sig att det inte fungerar. Narkotikan är olaglig i de flesta länder i världen och ingenstans i världen vinner man kriget mot narkotikan och det är därför dags att se problemet ur en annan synvinkel och attackera det på ett annat sätt. Det är därför välkomnande att Expressen vågar ta upp problemet och sticka ut hakan och vara mer liberal, men varför inte ta steget fullt ut och visa vilket problem narkotikan verkligen är?

 

När man förstår att narkotikan är en av världens största och mäktigaste industrier förstår man också hur oförmögna länder är att bekämpa narkotikan när man väljer att kriminalisera missbruket och slänga missbrukare i fängelser eller utesluta dem ur samhället. Det blir än mer syniskt när man förstår hur mycket staten faktiskt tjänar på tunga narkomaner som är bland de lukrativaste medborgarna vi har. Nu är det många som hoppar till och skriker i högan sky, men innan du börjar bli allt för upprörd följ med i en litet matematiskt kullerbytta.

 

Följande resonemang bygger på uppgifter från CAN (Centralorganisationen för Alkohol och Narkotika, försäkringsbolag och polisen). Jag avrundar och förenklar siffrorna något, men i slutändan kommer du att se att det inte har så stor betydelse.

Vi räknar med att det finns ca 30 000 tunga narkomaner i Sverige idag. De behöver 2 500 kr per dag för sitt missbruk. Många stjäl för att få pengar till sin narkotika, men vi säger att alla gör det. Enligt polisen får de bara ut ca 10 % av värdet på det stulna godset. Det innebär att de måste stjäla till ett värde av 25 000 kr per dag. Enligt försäkringsbolagen förstör de för lika stora belopp som de stjäl för, sönderslagna skyltfönster, upprutna dörrar och bilar etc. Vi kan alltså enkelt räkna ut att dessa narkomaner kostar samhället 1,5 miljarder kr om dagen, men kostnaden för narkotikan uppgår ju ?bara? till 75 miljoner om dagen. 1.42 miljarder är alltså ren marknadsomsättning. Reparationer av bilar, skyltfönster, ersättning av stulet gods och detta betalas av våra försäkringar och självrisker eller ur våra egna fickor. Det är alltså ingen tung kostnad för statskassan och försäkringsbolagen gör stora vinster. Det är alltså du och jag som betalar för detta. Den stora vinnaren är statskassan som tar in, av de 1.42 miljarderna, 25 % moms, arbetsgivaravgifter, löneskatter och andra skatter och avgifter. Vi kan därför enkelt räkna att statskassan plockar in minst hälften av alla pengar, alltså 700 miljoner kr per dag. Det här gör den tunge narkomanen till en lönsam individ som genererar nästan 25 000 kr per dag till stadskassan och dessutom skapar många arbetstillfällen.

 

En av världens största industrier är illegal och dess ekonomiska infiltration och makt hotar all demokrati. Skulle narkotikan legaliseras världen över skulle vi få en ekonomisk katastrof. 1.42 miljarder i marknadsekonomi per dag skulle bara försvinna i Sverige och Sverige är en flugskit i hela ekvationen.

 

Det är alltså välkomnande att Expressen vågar sticka ut hakan, men det är dags att vi börjar diskutera problemet för vad det verkligen är och att vi slutar se på missbrukare som missfoster som skall fängslas och stötas bort från samhället. De är offer för en synisk industri och ett syniskt samhälle.     

    

Göran Grauers

Stora Forsa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback