TÄNK OM BILIDUSTRIN FUNGERADE SOM VÅRDEN:

Tänk om bilindustrin fungerade som vården.

Evas tio år gamla bil började plötsligt hosta och spotta. Eva ringer den lokala märkesverkstaden. Det är telefontid och telefonkö och hon kommer inte fram förrän dag två.
Hostar och spottar, säger sköterskan, men den går, alltså inget akut. Eva fick tid tre veckor senare.
På verkstaden tittar mekanikern på bilen, kollar oljan och vattnet, däcktryck, vindrutetorkare, men han hittar inget direkt fel. Kanske bäst ändå att skicka bilen på en ?tändstift koll?.
Eva får en remiss och ett par dagar senare dyker det ner ett brev i lådan från tändstift som säger att man fått remissen och Eva kommer att kallas inom tre månader. Efter två och en halv månad dyker så en tid ner, om tre månader. 5½ månade senare kör Eva in sin hostande och spottande bil till tändstift och där har man en massa tekniska prylar som Evan inte förstår sig på. Hon får reda på att resultatet inte kommer att vara färdigt förrän om en vecka, tio dagar och besked kommer att lämnas till hennes mekaniker på verkstaden som kommer att ta kontakt med henne.
Nästan en månade senare får hon ett kort brev där mekanikern säger att man inte hittat några fel på tändstiften. Där står inget om att man skall gå vidare med andra tester, så Eva börjar söka på nätet och hittar att det kanske kan vara problem med insprutningen.
Hon fattar inget om insprutning, men där finns symptom som stämmer. Hon kontaktar åter sin mekaniker, som är lite irriterad på henne den här gången, men hon får i alla fall en remis till insprutning och får där en 4 ½ månader senare, träffa en pumpspecialist.
Det beskedet tar också nästan en månad och där finns inget fel på pumpen heller. Eva ringer nu upp sin mekaniker. Hon har läst mer på nätet och förstår att det kanske kan vara insprutningsventilerna. Nu är hennes mekaniker irriterad på riktigt och hon får reda på att det är en mycket dyr undersökning och som ofta inte ger så mycket, hon får nog leva med problemen, det är ju trots allt en ganska gammal bil och då får man räkna med sådana här problem.
Prova med lite tillsatser till bensinen uppmanar han henne och skriver ut ett recept på ett preparat som skall rensa insprutningsmunstyckena. Och skulle inte det hjälpa finns där ett receptfritt preparat i vanliga biltillbehörsfirmor och även mackar, som tar bort eventuellt vatten i bensinen.
Skulle inget av detta hjälpa, ja då får hon väl återkomma.
Vi får nog vara tacksamma att bilindustrin inte är i statlig regi.


Göran Grauers

Stora Forsa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback