Vi blir våra gamla en dag
 

Hur kan det vara möjligt att det betalar sig mer att köra bort våra sopor än att ta hand om våra gamla?

Är det så att soporna skulle vi märka direkt och de är lite äckliga och skönt att få bort?

Men vad säger detta om oss som individer och människor?

Vi pratar ofta i termer om våra gamla, som om de vore en speciell grupp, en grupp som vi aldrig hamnar i. Men ett kan vi säkert säga, vi kommer alla att dö och de flesta av oss kommer att dö genom krämpor och sjukdom, vi kommer att bli gruppen våra gamla. Vi kommer att bli de som behöver nattpatrullen, de överarbetande och underbetalda sjuksköterskor som natt efter natt åker ut till och tar hand om våra gamla. Enlig programmet Uppdrag Granskning har undersköterskornas arbetsförhållanden och löner inte förändrats under de senaste 14 åren och få av dem kan överleva på sina löner.

Vi börjar idag pensionsspara åt våra barn. Min dotterdotter har redan fått papper från ett försäkringsbolag om pensionssparande och hon har just fyllt 1 år.

Vi skall genom vårt pensionssparande trygga vår ålderdom. Vad är det då vi hoppas på? Att vi friska och sunda skall kunna resa till världens alla hörn och inte ha ekonomiska bekymmer? Tror vi alla att vi en dag dör av en plötslig stroke eller hjärtattack och att vi aldrig kommer att tillhöra gruppen våra gamla eller är det så att vi tror att vi aldrig dör, det är bara alla andra.

Är vettiga löner och drägliga förhållanden för de undersköterskor som tar han om våra gamla inte mer viktigt än pensionssparande?

Om vi alla idag förstod att det kommer att vara vi som en dag behöver hjälp att vända oss, gå på toaletten, få blöjorna bytta och vi som kommer att ligga där i sängen och känna ångest och behöva någon att prata med, så tror jag att undersköterskor skulle vara rätt välbetalda och arbeta under drägliga förhållanden, men jag tror inte vi förstår det, att det faktiskt blir vi som en dag blir våra gamla.

Det är alltså inte våra gamla som skall förändra detta utan det är vi som måste göra det innan vi blir våra gamla.

Tänk om vi i alla fall kunde komma överens om att det är viktigare att ta hand om våra gamla än våra sopor.

Hur tror vi, handen på hjärtat, att vi skall kunna lösa den globala uppvärmningen om vi inte ens klarar av att ta hand om dem som värnar om våra gamla?

Vi kommer en dag att se våra undersköterskor som änglar, kanske gör vi det redan, men vi kan väl i alla fall enas om att ge dem en dräglig tillvaro här på denna sida livet.

Gör dig hörd idag. Du blir också gammal en dag. Jag lovar.Göran Grauers


Stora Forsa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback